Telefon +420 728 961 770 | +420 723 081 503

 

Štěňátka vrhu C se narodila 18. května 2014, čtyři pejsci a šest fenek. Krásný, vyrovnaný vrh - 8x standart a 2x nestandart (tři korunky na ridge). Krycím psem Aischy se po dlouhém a pečlivém výběru stal Bomani Irsania http://www.bomani.cz . Bomani je pes s krásnou hlavou, silné kostry, ale celkově budící elegantní dojem.

Je klidné povahy, silně fixovaný na svoji rodinu. Je výstavně i pracovně úspěšný, šampion obou českých klubů rhodéských ridgebacků a dále šampion mnoha evropských zemí. Bomani je pracovní pes, složil několik loveckých zkoušek, jeho předností je vynikající práce nosem a je aktivně lovecky využíván.

Spolu s pěkně stavěnou Aischou, její elegancí, oddaností a hlavně nesmírnou pracovitostí tvoří krásný pár.

Do nových domovů odcházelo sedm standartních štěňat, dvě holčičky nestandartní s více korunkami na ridge a jeden z kloučků byl po druhé kontrole vrhu taktéž zařazen do nestandartu (podkus).

Všechna štěňátka byla ve velmi dobré výživové kondici, největší Céasar vážil více jak 10 kilogramů, byla veselá, hravá a výborně socializovaná.

Slečna "BÍLÁ"  (Carmen)

Dostala bílou stužku, je velká, silná a energická. Má minimum bílé barvy - maličkou náprsenku a zadní prstíky. V době narození vážila 495 gramů, dneska v poledne již 550 g, dobře roste a přibývá.

Na ridge má navíc třetí korunku a proto byla zařazena do nestandartních. Je bez zálomku či bloku, má černou masku.

Prvorozená holčička, která dostala bílou stužku, se jmenuje Carmen. Spolu s Caannie tvořily nerozlučnou dvojku, kde řádí jedna, řádí i druhá. Carmen je živá, temperamentní fenka, je drobnější postavy.

Má pšeničnou barvu a krásnou, výraznou černou masku - díky jí má jednu z nejkrásnějších hlaviček ze všech štěňátek. Dobře se naučila hygienickým návykům, v domě i venku doma dělá potřebu na určené místo.

Svůj nový domov Carmen našla poblíž Loun.

Slečna "TYRKYSOVÁ"  (Caannie - Ený)

Jako druhá se narodila fenka opět nestandartní, stejně jako její sestřička má na ridge korunku navíc. Vážila 480 g, zatím vypadá jako klidná a pohodářka.

Má bílé prstíky na předních nožkách a náprsenku maličkou. Je bez zálomku či bloku, má tmavou masku.

Slečna s tyrkysovou barvou na obojku se jmenuje Caannie, doma na ni budou volat Ený. Je to šídlo, nesmírně temperamentní, zvědavá a nebojácná holčička, ale zároveň je mazlivá a milá.

Caannie má slibný předpoklad kvalitního výcviku, protože dobře a velmi ráda baští - což je v případě ridgebacků základ, motivace na pamlsek - hračky a míčky je většinou moc "neuspokojí". Caannie má barvu červené pšenice a má bílé prstíky na předních tlapkách.

Noví páníčci si ji odvezli do Turnova.

Mladý pán "MODRÝ"  (Claudius)

Prvního pejska jsme přivítali na svět v sedm hodin ráno. Dostal modrou stužku, je středně tmavé barvy, na hrudi má bílou tečku ve tvaru perličky.

Přepychový ridge, je bez zálomku či bloku a má tmavou masku. Při narození vážil úctyhodných 520 gramů a je to dravý, věčně hladový cvalík. Zařazen do standartu.

Pejsek s modrou stužkou se jmenuje Claudius, doma mu ale budou říkat Lord. U nás má přezdívku "knedlíček", protože je kulaťoučký, klidný, hodně spinká, nic ho nerozhodí a žádné šarvátky se ho netýkají.

Taková plyšová koulička. Pořád by se mazlil, ale na druhé straně když jde o jídlo - tak první stojí u misky a vystrkuje svůj mlsný jazýček. Však také pořádně vyrostl, po Céasarovi je druhý největší pejsek z vrhu.

Claudius - Cloude - bydlí v Pardubicích.

Mladý pán "ČERNÝ" (Céasar)

Další pejsek se narodil krátce po osmé hodině. Dostal černou stužku, protože na první pohled je hodně tmavý, nejtmavší z celého vrhu.

Má maličkou bílou náprsenku ve tvaru tečky, vážil 500 gramů, krásný ridge, bez zálomku či bloku a opět má černou masku. Čilé a rychlé štěňátko, jakmile se otevře mléčný bar, první jede "nasávat".

Céasar, pejsek, který při narození dostal černou stužku, nám narostl do nevídané velikosti. V osmi týdnech má více jak deset kilogramů, je to nádherný, veliký, silný a statný chlap. Byl by ideální na výstavy, ale bohužel se u něj našel podkus, takže ho poradkyně chovu po druhé prohlídce vrhu byla nucena zařadit do nestandartu.

Tato skutečnost však vůbec nevadí jeho nové plzeňské paničce, která si Céasara zamilovala na první pohled a pejska si odveze domů. Místo výstav mu nabídne jiné vyžití sport, procházky, výlety a také i trochu práce.

Céasar je od nejútlejšího věku poslušný a učenlivý, takže pro něj nic nebude problém.

Mladý pán "ZELENÝ" (Rony, Cronos)

Třetí pejsek dostal zelenou stužku, je středně tmavý. Na hrudi má maličkou náprsenku ve tvaru svislé čárky. Vážil 460 gramů, má ukázkový ridge, je bez zálomku či bloku, tmavá maska.

Je to mazlivý klouček, nejradši se stulí do dlaně a pochrupkává. Zařazen do standartu. 

Rony, Cronos. Pejsek se zelenou stužkou má nejzajímavější osud. Prvně si jej zamluvili manželé, kteří při příjezdu měli mezi sebou vážné neshody - takže takhle ne. Další rodinka, která si přijela Ronyho prohlédnout, nezvládala svoje malé děti - a natož aby vychovávala ještě štěně.

Týdny utíkají a Rony je tak úžasný, šikovný a chytrý pejsek, že padl návrh, aby zůstal u nás. Nakonec však zvítězil rozum - ke třem fenkám si pořídit pejska by asi nebylo dobré. Den před dovršením osmi týdnů věku štěněte se nám ozvali velmi příjemní lidé (a zároveň velmi nešťastní, protože jim zrovna tragicky ridgeback zemřel), že o Ronyho mají zájem.

Slovo dalo slovo, láska na první pohled a Rony odjíždí do Suchdola n. Lužnicí. Oba noví páníčci jsou úžasní svým přístupem k pejskovi, plánují nejen výstavy, ale i pravidelné cvičáky, také však výlety, procházky, chtějí Ronyho naučit na vodu - prostě plánů je moc. Bude se mít určitě skvěle.

Slečna "ČERVENÁ" (Calliope)

V jedenáct hodin dopoledne se narodil náš "pupík vyvalenej", holčička krásně tmavé barvy. Vážila 480 gramů a. dostala červenou stužku. Na hrudi má několik nepravidelně umístěných bílých flíčků, ridge opět vzorový, je bez zálomku či bloku a jako všichni ostatní sourozenci má černou masku.

Mezi štěňátky se pozná okamžitě, vždycky leží pohodlně opřená o maminku s bříškem nahoru, s rozhozenýma nožičkama a sladce spící. Je zařazena do standartu.

Slečinka s červenou stužkou má jméno dle výběru nových majitelů - Calliope. Na Calli čeká doma šestiletá dáma taktéž plemene rhodéský ridgeback, takže o zábavu bude určitě postaráno.

Calli je ze všech holčiček největší, má nejtmavší barvu, krásnou stavbu těla s výrazným předhrudím, má všechny předpoklady být velmi dobrá na výstavách. Je milá, poslušná a hodná, přizpůsobivá a klidná.

Ovšem v kombinaci s výše zmíněnou kamarádkou se naprosto klidně může změnit ve výbušné torpédo, párkrát nám tady doma předvedla, že zas až takový svatoušek není. Calli bude bydlet v Praze.

Mladý pán "ZELENOZLATÝ" (Carnee Cody - Kouda)

Největší puclík z vrhu se narodil jako sedmý, je to luxusní pejsek, který dostal zelenozlatou stužku. Při narození vážil úctyhodných 580 gramů.

Je tmavší hnědé barvy, má maličký bílý znak ve tvaru krátké tenké vodorovné čárky, ridge jako podle učebnice, je bez zálomku či bloku a má tmavou masku. Rychlé, obratné a nádherné štěňátko. Zařazen do standartu.

Kouda. Carnee Cody, tak zní jméno pejska se zelenozlatou stužkou. Kouda je pohodář, jakého svět ještě neviděl. Důstojně kráčí, suverénně chodí ven dělat potřebu, při krmení se nežene jako šílenec, ale v klidu dojde k misce, s přehledem odstraní všechny kolem sebe, a když má dostatek místa k jídlu, nadlábne se a odchází.

Do hry se vychytrale zapojuje až ke konci, tehdy, kdy ostatní únavou odpadají - a on je pak jediný a hlavní vítěz všeho klání. Je úžasný svojí povahou, je krásný a dobře narostlý, jednoduše pejsek jak má být.

Domov našel v Úvalech u Prahy u milé a příjemné rodiny se dvěma dětmi, kterým stoprocentně bude tím nejlepším kamarádem.

Slečna "FIALOVÁ" (Chelsea)

Nakonec se narodily tři holčičky. První z nich dostala fialovou stužku, je středně hnědé barvy, má nepatrný bílý znak na hrudi a na zadní nožce má bílé prstíky.

Má nádherný, dlouhý a souměrný ridge, je bez zálomku či bloku a při narození vážila pěkných 510 gramů - velikostí se podobá klukům. Má černou masku. Povahově se jeví jako klidná a bezproblémová fenka. Zařazena do standartu.

Modelka Chelsea. Tak jsme začali říkat fence, která při narození dostala fialovou stužku. Nádherně rostlá, krásné úhlení, super formát, výrazné předhrudí, přepychový ridge, jemně modelovaná hlavička a co je důležité - při fotografování postojů se představila jako suverénně nejlepší , zdálo se, že od mala nic jiného nedělá, než trénuje postojovky. Vyloženě výstavní holka.

Povahově cukr a bič - chvílemi anděl, chvílemi ďábel. Vyberte si páníčci, jakou mě chcete mít a podle toho mě formujte, jakoby říkala. Pokud bych si chtěla nechat do chovu další fenku, neváhala bych ani vteřinu - Chelsea by vyhrála.

Odjíždí do Světlé n. Sázavou, noví páníčci s ní plánuje moře aktivit. Ať se jim všem daří. 

Slečna "ŽLUTÁ" (Claudie)

Holčička, která přišla na svět v nedělních odpoledních hodinách, je pravý opak svojí "fialové sestřičky". Věčně hladový divoch, odstrkující svoje sourozence od maminky, pořád rejdí podél cecíčků a ochutnává jeden po druhém. Velká, silná fenka tmavě hnědé barvy dostala žlutou stužku a je jednoznačně nejživější z celého vrhu.

Má středně velkou bílou náprsenku, předpisový ridge, je bez zálomku či bloku a také má tmavou masku. Při narození vážila 520 gramů, druhý den díky svému apetitu měla už o osmdesát gramů více. Jeví se mi jako vůdčí typ smečky. Zařazena do standartu.

Na Claudinku se ve Strakonicích těší celá velká rodina. Fenka se žlutou stužkou, krásná, velká a šikovná holčička s výraznou bílou náprsenkou, nám od narození dělá velkou radost.

Učenlivá, chytrá a bystrá, nebojácná a zvídavá. Miluje dobré jídlo a vydatný spánek, s vervou se pouští do bojů se sourozenci. První je venku, když je pouštím z odchovny na zahradu a rejdí, lítá a zkoumá, co se od večera událo nového. Zajímají ji včely, mravenci, tráva, vlezla do jahod a ochutnala, angrešt také neodolal jejím útokům, borůvka nezbyla snad ani jediná.... malý ďáblík.

Ovšem tato aktivita spolu s vrozenou poslušností dává předpoklad vynikajících výsledků na poli pracovním. Se svojí paničkou Monikou, která ji miluje nadevše, můžou udělat pořádný kus práce. Držím jim palce.

Slečna "RŮŽOVÁ" (Celestýna)

Benjamínek vrhu, malá, klidná a sladká fenečka ukončila porod v pět hodin odpoledne. Dostala růžovou stužku, je tmavší hnědé barvy s maličkou náprsenkou.

Krásný ridge, je bez zálomku či bloku a má tmavou masku. Při narození vážila 460 gramů, je jemná a nádherná. Zařazena do standartu.

Ve vrhu poslední se narodila fenka, která ode mne dostala růžovou stužku a jméno Celestýna. To samé jméno jí nechali i noví majitelé v Ivanovicích na Hané, příjemná rodinka s dvěma malými dětmi.

Celestýnka je milá, hodná a klidná holčička krásného exteriéru. Naučená na čistotu, dobře jí, moc se nepere - ideální rodinný společník. Uvidíme, jak hodná zůstane i nadále - kritické jsou měsíce života zhruba devátý a patnáctý - puberta zamává nejedním zlatíčkem.

Věřím ale, že noví páníčci vše zvládnou, jako všechna štěňátka ze Stříbrného vrchu i Celestýnka má vrozeny geny poslušnosti. Určitě se s ní bude dobře pracovat.